Att sälja kurslitteratur

Att sälja böckerOm förra inlägget handlade om att köpa begagnade kursböcker så känns det naturligt att gå över till att sälja färdiglästa skolböcker.

Själv ville jag spara en hel del av mina gamla kursböcker, men alla är vi olika. Böcker tar stor plats och en del vill ha pengarna till annat. Sen är inte alla böcker lika roliga att spara heller, vissa läser man ju inte mer än några kapitel i medan andra blir genomlästa både en och två gånger och blir nästan som en trogen vän.

Om du vet med dig att du kommer vilja sälja böckerna när du är klar tycker jag du ska vara så försiktig som möjligt med böckerna under tiden du har dem. Sätt gärna skyddspapp om dem precis som man gjorde på skolböckerna när man var liten. Då slits inte omslaget så mycket och boken håller sig i bättre skick.

Använd små post it lappar för att markera olika sidor i böckerna istället för att vika ner hörnen och om du ska markera något i texten gör det svagt med blyerts som går lätt att sudda bort. Tryck inte får hårt med blyertspennan eftersom det då blir märken i pappret. Det bästa är att helt strunta i att markera i boken för ju bättre skick din bok har när du ska sälja den desto bättre värde har den på andrahandsmarknaden.

Om du vill sälja dina böcker finns det lite olika sätt att gå till väga på. Antingen säljer du dem till ett antikvariat eller till någon av campusbokhandelns butiker som är specialiserade på begagnade böcker. Du kan också kolla med din skolbokhandel om de köper begagnade böcker.

Du kan också sköta försäljningen privat genom att annonsera på lokala anslagstavlor i skolan eller via annonssidor på nätet som blocket eller bokus säljtorg. Då måste du som säljare hålla kontakt med eventuella köpare och svara på frågor och ta reda på eventuella fraktkostnader. Det är ett lite omständligare alternativ eftersom många köpare kan höra av sig via mail och som måste få svar. Alla köpare hör inte heller av sig igen eller säger att de vill köpa dina böcker men krånglar med betalningen. Prutningsförsök är inte heller ovanligt.

Fördelen med att sälja privat är att du förmodligen kan få ut mer pengar för dina begagnade böcker än om du säljer dem direkt till ett antikvariat eller begagnatbokhandel. Nackdelen är att det är mer tidskrävande.

Om du är i behov av pengar men inte lyckas få ihop tillräckligt genom att sälja dina gamla kursböcker så kan du försöka sälja av andra prylar du har eller vända dig till banken och kolla om du kan få ett privatlån. Info om hur ett privatlån fungerar och hur räntorna ser ut hittar du här. Var dock mycket försiktig innan du tar olika typer av lån så att du inte drar på dig skulder du inte kan betala och därmed får betalningsanmärkningar som kan göra det svårt för dig i livet. Så länge en betalningsanmärkning ligger kvar kan det till exempel bli problem att teckna avtal, ex mobilabonnemang, hyra bostad med mera. Det kan också bli svårt att handla mot faktura och liknande. Dessutom blir det kostsamt att inte betala tillbaka skulder i tid eftersom förseningsavgifter och dröjsmålsräntor snabbt ökar på skuldbeloppet.Läs mer om vad du bör tänka på innan du tar ett lån.