Att tänka på innan du flyttar ihop med kompisar

Att tänka på när man ska bo med kompisarBoendekostnaden är nästan alltid vår största utgift. Det gäller också för studenter. Har man tur och får en studentlägenhet brukar de två sommarmånaderna vara hyresfria, vilket är ett bra upplägg eftersom man då inte brukar studera och därmed inte har någon inkomst i form av studielån eller studiebidrag.

Studentlägenheter brukar vara ganska små och sällan rymma mer än en person. Men om man hittar en studentlägenhet med fler rum så kan man alltid dela på lägenheten med en studiekamrat eller någon annan student för att få ner hyran. Samma sak gäller om man hyr en vanlig lägenhet.

Man kan också bli inneboende hos någon för att komma undan med en billigare månadskostnad för boendet. Självklart har alla boendeformer sina för- och nackdelar. Ska man bo ihop med andra gäller det att man trivs tillsammans och delar samma syn på ordning och reda, annars kan det bli slitsamt om den ena parten vill ha det snyggt och prydligt medan den andre gillar när det är lite stökigare.

Man måste också visa hänsyn till varandra oavsett om man delar lägenhet eller är inneboende hos någon. Det bästa är att sätta upp regler innan man flyttar in om hur man ska ha det. Kanske är det bästa att till och med skriva ett kontrakt.

Här är några punkter att diskutera innan man flyttar ihop eller som man kan ta med i regelverket:

 • Hyran! Vem ska betala hyran och hur mycket ska varje inneboende betala
 • Uppsägningstid. Avtala mellan er hur ni gör om någon av er vill flytta ut. Skriv gärna ett inbördes kontrakt på hur lång uppsägningstid som gäller.
 • Borttappade nycklar och trasiga saker. Bestäm hur ni ska hantera sådana här saker. Är det den som haft sönder något eller tappat bort nycklarna som ska stå för kostnaden? Skriv upp det i avtalet.
 • Kylskåpet. Hur ska maten märkas upp så att man vet vems mat som är vems? Ska man kanske istället dela upp kylskåpshyllorna mellan sig?
 • Bestäm hur ni ska lösa kostnaden för förbrukningsartiklar som toalettpapper, tvål och diskmedel. Kanske är det bästa om alla som bor i lägenheten lägger en fast summa varje månad till dessa ändamål. Sen turas man om att köpa ni sakerna allteftersom det behövs.
 • Hemförsäkring är viktigt att ha. Kom överens om hur ni betalar den och vad varje person ska betala per månad till hemförsäkringen.
 • Tv-licens. Ska ni dela på tv-licensen eller ska bara den ena betala. Kom överens.
 • Internet. Samma sak här, kom överens om hur ni delar upp och löser betalningen.
 • El. Om inte el ingår i hyran så bestäm hur elen ska betalas
 • Matlagningen. Ska ni laga mat tillsammans? Ska ni dela upp köket på olika tider?
 • Besök. Är det okej att ta hem gäster, hur många i så fall och vilka tider.

Detta är bara några av alla saker man behöver gå igenom innan man flyttar ihop tillsammans i en lägenhet under studietiden. Man kan ställas inför de mest oväntade dilemman och situationer och det är bra att ha tänkt på de flesta på förhand.