Budgetsparande och tandvårdsbidrag

göra budgetAtt vara student handlar till stor del om att prioritera. Det gäller alltifrån vilka avsnitt i kurslitteraturen man ska fokusera mest på till om man ska äta bara nudlar eller lyxa till det med en färsk tomat till.

Här på kurslitt.se vill jag tipsa om hur du kan leva så billigt som möjligt som student så att du kan spara ihop till en liten buffert som ger trygghet i vardagen. Jag börjar direkt!

Att ha en buffert är alltid bra. Det är tyvärr inte alla som har den lyxen att kunna bygga upp en buffert i sin ekonomi, men om man har möjlighet så bör man spara ihop en summa som täcker plötsliga utgifter. Som student har man oftast en väldigt snäv ekonomi där de mest vardagliga utgifterna kan tära på ekonomin. Skulle man behöva betala för dyra mediciner eller tappa bort busskortet en månad så kan hela månadsbudgeten krascha. Om man har byggt upp en buffert klarar man sådana här plötsliga kostnader mycket bättre.

Har man ett jobb kan man oftast få ihop till en större sparsumma än vad man kan som student. Men oavsett om man får ihop ett litet eller stort sparkapital så är sparandet viktigt. Strunta inte i att spara genom att tänka ”Jag kan ändå bara spara så lite varje månad så det är ingen mening”. Om det så bara är 50 kr i månaden du sparar så kan det underlätta om du en dag skulle behöva köpa mediciner eller gå på ett läkarbesök. På ett år blir 50 kr i månaden 600 kr.

En sak som studenter tyvärr ofta måste dra ner på är tandläkarbesök. Något som kan bli kostsamt i längden då hål kan växa sig större till exempel. Har man möjlighet är det därför bra att försöka budgetera för tandläkarbesök så att man regelbundet går till tandläkaren även under den period man studerar.

Angående tandläkarbesök, tänk på att du kan få tandvårdsbidrag. Såhär skriver försäkringskassan på sin webbplats om tandvårdsbidraget: ”Alla som enligt socialförsäkringsbalken anses vara bosatta i Sverige har rätt till allmänt tandvårdsbidrag från och med den 1 juli det år de fyller 20 år.”

Vidare skriver de också att:

”Det kommer ett nytt tandvårdsbidrag den första juli varje år. Det går att spara bidraget från ett år till ett annat och använda två bidrag under ett år, samtidigt eller vid två olika tillfällen.

Man kan aldrig ha mer än två bidrag samtidigt. Har man två bidrag den 1 juli ett år försvinner ett av dem och ersätts med ett nytt.” Källa försäkringskassans webbplats om Allmänt tandvårdsbidrag.

Tandvårdsbidraget dras av automatiskt från din tandläkarräkning om du säger till när du ska betala att du vill utnyttja tandvårdsbidraget. Storleken på tandvårdsbidraget bestäms utifrån din ålder. Fram till och med det år du fyller 29 år så får du 300 kr om året och från och med det år du fyller 30 så är bidraget 150 kr.

Med hjälp av tandvårdsbidraget kan du alltså få större möjligheter att ha råd att gå till tandläkaren regelbundet även som student.