Kurslitteratur – köpa eller låna

Låna eller köpa böckerna?

Som student är det svårt att planera för hur mycket pengar man kommer behöva lägga på kurslitteratur. I vissa kurser använder man till stor del samma böcker som man redan har införskaffat tidigare, i andra kurser är böckerna billiga och i vissa måste man köpa en massa nya böcker som dessutom kostar mycket i inköp.

När jag studerade brukade jag planera för ungefär 1000-1500 kr per månad i kostnad för kurslitteratur. I början tyckte jag det var jättekul med alla spännande böcker, men efter ett tag blev det bara jobbigt eftersom jag behövde lägga ner så mycket tid på att bara införskaffa dem.

På en del högskolor och universitet finns en bokhandel där man kan köpa kursböckerna. Det är ett smidigt och enkelt sätt och något jag tyckte var jättebekvämt. Om skolans bokhandel hade de böcker jag skulle ha så behövde jag inte beställa från nätet och oroa mig för att inte få hem böckerna i tid. Tyvärr var inte skolans bokhandel alltid billigast och tyvärr hade de inte heller alltid alla böcker jag behövde.

Så för mig blev det ett ohållbart alternativ i längden att handla från skolbokhandeln. Istället fick jag lägga ner tid på att leta efter begagnade böcker och på att jämföra priser hos Internetbokhandlar för att komma ner så mycket som möjligt i pris.

Om man ska köpa begagnat så är det allra bästa om man kan möta upp personen som säljer böckerna och hämta upp dem. Då slipper man de fördyrande fraktkostnaderna.

Ska man handla böcker över nätet är det viktigt att ta med frakten i beräkningen. Ibland tjänar man inte ens på att köpa en begagnad bok eftersom frakten äter upp mellanskillnaden. Då kan man lika gärna beställa en ny bok istället.

Det billigaste alternativet är att låna kurslitteraturen på biblioteket. Det är dock inte ett alternativ som alla kan använda sig av eftersom det bara finns en begränsad mängd böcker på biblioteket. Dessutom passar inte det alternativet alla. Jag själv vill gärna stryka under och markera viktiga saker i böckerna när jag studerar, det kan man inte göra i låneböcker och då tycker jag mitt lärande blir sämre.

Om man inte vill lägga ut alltför mycket pengar på böcker och vet att man inte kommer behöva boken igen så kan man sälja boken så fort man är klar med kursen. Väntar man för länge med att sälja boken så kan det ha kommit ut nya utgåvor som gör att din bok inte längre är intressant för andra studenter.

Ska du köpa en bok men har svårt att hitta rätt upplaga så kan du fråga din lärare om det är okej att använda en äldre upplaga eller om det är viktigt att det är just den senaste versionen.

Det finns olika sätt att både sälja och köpa studentlitteratur på begagnatmarknaden. Mer om det i ett annat inlägg!