Livet och ekonomin efter studierna

Ekonomi till boende och bil efter studiernaSedan årsskiftet är det jätteviktigt att du som har studielån att betala tillbaka på gör det i rätt tid. Annars väntar en saftig påminnelseavgift på 450 kr! Om du hår låg eller ingen inkomst så att du har svårt att betala tillbaka på lånet så kan du ansöka om nedsättning. Då prövar CSN utifrån dina inkomstuppgifter om du kan få möjlighet att betala tillbaka en mindre summa under året.

Observera att nedsättning inte är detsamma som att lånet minskar utan att du får uppskov med betalningen tills dess att du fått högre inkomst så att du kan betala tillbaka mer pengar varje månad.

All info om detta finns att läsa på CSN:s webbplats om du är intresserad av mer info.

Anledningen till att jag tar upp detta i en blogg om kurslitteratur och studentekonomi är för att det inte alltid blir bättre ekonomiskt direkt efter studietiden. Det kan ta ett tag att få jobb och man kan senare i livet hamna i arbetslöshet. Då är det bra att veta att det finns möjligheter att få uppskov med återbetalningen av studielånen.

Att tänka framåt och planera för en framtid efter studierna är viktigt eftersom tiden efter examen kan bli rätt omtumlande. Bland annat måste man söka jobb och dessutom måste många hitta ett nytt boende. En del studerar på annan ort och vill flytta därifrån efter studierna, andra bor i studentlägenheter där man inte får bo kvar om man inte studerar.

En flytt innebär också en mängd arbete. Bland annat måste man flytta rent fysiskt plus säga upp och flytta olika avtal man har som telefon och el med mera.

A-kassa

Många studenter står dessutom helt utan a-kassa efter utbildningen och har därför ingen inkomst. Det kan bli en tuff tid ekonomiskt och det optimala är att man redan har ett jobb ordnat efter examen.

När man kommit in på jobbmarknaden är det viktigt att tänka på saker som a-kassa, tjänstepension och privat pensionssparande bland annat.

I dag är det frivilligt om man vill ansluta sig till a-kassan eller inte. Är du inte ansluten till a-kassan men har jobbat i över ett år så kan du få en grundersättning på max 365 kr per dag. Från dessa 365 kr kommer dessutom en administrativ avgift dras av på 10 kr per dag. Om du däremot är ansluten till a-kassan och har jobbat i 12 månader så blir din ersättning vid arbetslöshet 80% av din tidigare lön upp till 910 kr per dag. Just nu kostar det 120 kr att vara med i a-kassan.

Tjänar man över 25 000 kr i månaden så kan man om man vill gå med i en fackförening för att få en inkomstförsäkring som täcker ett större belopp av inkomsten. Med Unionens inkomstförsäkring får du till exempel 80% av lönen upp till 60 000 kr istället.

A-kassa betalas dock inte ut hur länge som helst, bara under en tidsbegränsad period och a-kassebeloppet minskar dessutom allteftersom tiden går. Normalt sett får man bara full ersättning de första 100 dagarna, men med en extra inkomstförsäkring kan perioden vara längre.

Så fort du som student fått ett jobb så är min rekommendation att du sätter dig in i a-kassereglerna och beslutar hur du vill skydda din ekonomi ifall du skulle bli arbetslös.

Spara pengar

När man slutat plugga och lönen börjar trilla in så är det lätt att vänja sig vid den nya inkomstnivån och skaffa sig dyrare vanor. Försök dra nytta av dina erfarenheter och kunskaper om att leva billigt och försök spara undan en rejäl slant av lönen varje månad så kommer du snabbt få ihop till ett stort sparkapital utan att du ens behöver anstränga dig. Det är mycket svårare att öka sparandet när man väl vant sig vid en viss levnadsstandard eftersom man då måste börja dra ner på något och prioritera om bland sina utgifter.

Sparkapitalet kan sen komma väl till pass om du vill köpa dig ett eget boende eller en bil. Men innan du binder upp dig på några lån så är det viktigt att läsa på så att du vet vad du ger dig in i. På alltombillan.se kan du till exempel läsa mer om just billån och alla kringkostnader som tillkommer när man skaffar bil.

Vill du läsa mer om bolån håller du dig bäst uppdaterad via bankernas webbsidor eftersom det händer mycket just nu kring regler och bestämmelser för just bolånen. Exempelvis ska ju ett amorteringskrav införas för alla nya bolånekunder från och med 1 juni i år.