Mer spartips för studenter

Om rabatter för studenter

Senast pratade jag om lite spartips och avslutade med att berätta om studentrabatter på resor. Nu tänkte jag fortsätta på det spåret och skriva lite mer om studentrabatter och andra typer av spartips.

I Sverige finns det två stycken olika kort som ger rätt till studentrabatter. Dessa är studentkortet och mecenatkortet som jag nämnde i mitt tidigare inlägg. Jag tänkte berätta mer om dessa kort här nedan:

Alla studenter kan få ett mecenatkort som man kan visa upp för att få studentrabatter. Mecenatkortet ser ut som ett vanligt medlemskort och innehåller dina personliga uppgifter samt information om kortets giltighetstid. Du kan även ladda ner mecenatkortet som app om du önskar det.

Vilka rabatter du får varierar från termin till termin och beror på vilka företag och organisationer som har ett samarbete med mecenatkortet. Rabatterna omfattar en mängd olika varor och tjänster som livsmedel till upplevelser och kläder.

Studentkortet fungerar på ungefär samma sätt som mecenatkortet. Du måste kunna visa upp medlemskortet för att kunna utnyttja rabatterna hos företagen som samarbetar med Studentkortet. Även studentkortet finns som app om man hellre vill ha medlemskortet i mobilen.

Både Mecenatkortet och Studentkortet har samarbeten med nätbutiker så att du kan få studentrabatt när du handlar online. De kan också ha samarbeten med lokala butiker så kolla vilka rabatter som finns i staden du bor.

Det bästa med studentrabatterna tycker jag är att man kan få förmånligare priser både på sånt som hör till nöje men också sånt som är nödvändigt som glasögon, kurslitteratur och tandläkarbesök.

Kurslitteratur är ju som bekant en stor utgiftspost för studenter. Med Mecenatkortet kan du till exempel få 3% i rabatt när du handlar hos Adlibris, 5% rabatt hos Bokus eller 100 kr rabatt hos CDON när du handlar för 1000 kr. Det kan verka som lite rabatt, men många bäckar små blir en stor å som man brukar säga. Alla pengar man kan spara blir ett välkommet tillskott på sparkontot.

Du kan också få tips på bra gratiserbjudanden hos Mecenatkortet och Studentkortet. Ett exempel de tipsar om är boksajten bookboon.com där du som student kan ladda ner böcker gratis i pdf-format. Ett mycket bra initiativ tycker jag eftersom e-böcker är mer miljövänliga, billigare, viktmässigt lätta och tar upp lite utrymme! I böckerna hos bookboon.com finns reklamannonser eftersom gratisböckerna är reklamfinansierade.

Att utnyttja studentrabatter är ett bra sätt att spara pengar.

Heminredning och köksgeråd kan ju kosta en del när man precis ska flytta in. Hör med familj, vänner och bekanta om de har något du kan få eller få köpa för en billig slant. Kanske ska någon kasta en soffa eller slänga sina gamla kastruller?

Ett annat alternativ är att kolla på second hand affärer och på blocket och se om någon säljer det du letar efter.