Olika sparformer

Spara pengarJag pratade ju om sparande i ett tidigare inlägg. Nuförtiden är det lite knepigt att få sparpengarna att växa om man har dem på ett vanligt sparkonto. Nästan alla storbanker har sänkt sina räntor till noll procent till följd av den låga reporäntan som för närvarande ligger på minusnivåer! I gengäld är bolåneräntorna lägre just nu. Men det hjälper ju inte den som är student och som inte äger sitt boende.

Att få ränta på sparpengar är annars ett bra sätt att få pengarna att växa. Det finns fortfarande vissa banker som ger ränta till sina sparkunder. Men om man vill att sparkapitalet ska vara skyddat av insättningsgarantin så är räntan man kan få hos dessa banker oftast runt 0,45% – 1%. Kan man tänka sig att sätta in pengarna hos ett kreditbolag som inte omfattas av insättningsgarantin kan man istället få flera procents ränta, men då är det inte längre någon trygg sparform eftersom man riskerar att förlora alla pengar om kreditbolaget går omkull.

På denna sida hittar du en lista med sparräntor hos olika banker, spana in den om du letar efter sparalternativ.

Själv skulle jag inte rekommendera någon att placera sina pengar hos ett kreditbolag eller bank som inte har statlig insättningsgaranti. Om banken/kreditbolaget går i konkurs så kommer du förlora alla pengar. Har du pengarna hos en bank med insättningsgaranti har du ett skydd som innebär att du får upp till en miljon kronor av dina insatta sparpengar tillbaka av staten ifall banken skulle hamna i ekonomisk knipa.

Den som har mer pengar än en miljon på sparkontot bör därför dela upp sparandet mellan olika banker för att få fullt skydd.

Om man kan tänka sig att binda pengarna på sparkontot under en viss period brukar man också kunna få högre ränta så titta gärna runt och se vad olika banker har att erbjuda. På www.alltomspara.se finns som sagt en jättebra tjänst som du kan utnyttja för att jämföra bankernas olika sparräntor.

Ett annat sätt att få pengarna att växa är att placera dem i fonder eller aktier. Men det är också högst osäkra sparformer och inget man bör investera pengar som man verkligen behöver i enligt mig.

Nyligen bestämdes det till och med att Skatteverket ska ha noll procent i ränta på sina skattekonton. Så den som har pengar innestående på skattekontot kan alltså inte räkna med att få någon ränta på dessa pengar framöver. Tydligen har det varit ett fiffigt sätt att få lite bättre ränta än vad bankerna erbjuder, men det blir det alltså stopp för.

Ett riskfritt sparande är Riksgäldens Premieobligationer. Du är alltid garanterad pengarna tillbaka på dina obligationer efter ett år, men du är också med i en eller flera utlottningar varje år där du kan vinna skattefria pengar. Skulle du vilja sälja premieobligationen i förtid kan du göra det på börsen, men då är du inte garanterad att få pengarna tillbaka eftersom säljpriset avgörs av kursläget på börsen.

Du kan läsa mer om premieobligationer på Riksgäldens webbplats. Är du intresserad av att veta mer kan du kontakta din bank som kan hjälpa dig vidare. Där kan du också få rådgivning om olika sparformer och vilket sparande som skulle passa dig bäst.