Om bokförlag som publicerar studentlitteratur.

Bokförlag som säljer kurslitteraturFörlaget Studentlitteratur känner nog de allra flesta svenska studenter till eftersom kurslitteraturlistorna ofta innehåller böcker från detta förlag inom utbildningsbranschen. De ger inte bara ut böcker anpassade för eftergymnasiala studier, deras böcker sträcker sig också ända ner till förskolenivå.

På deras webbplats kan man läsa att deras flitigaste författare är Peter Wacyn-Jones som bidragit med 148 olika böcker till Studentlitteraturs bokportfölj, det är främst läroböcker i engelska som han skrivit. En imponerande siffra enligt mig.

Studentlitteraturs böcker spänner över en stor bredd av ämnesområden, alltifrån ekonomi till träningslära.

Varje år brukar de dela ut Kurslitteraturpriset till de författare som skrivit de bästa böckerna under året som gått. Vinnaren får 150 000 kr i prispengar och de två hederspristagarna får 50 000 kr vardera vilket blir totalt 250 000 kr i prispengar som delas ut under Kurslitteraturpriset varje år.

2015 vann Alli Klapp pris för sin bok Bedömning, betyg och lärande. Hederpriserna gick till Lena Wiklund Gustin som skrivit Psykologi för Sjuksköterskor och till Gissur O Erlingsson och Johan Wänström för boken Politik och förvaltning i svenska kommuner.

Något jag skulle tycka vore roligt att få veta är vilken av alla Studentlitteraturs böcker som sålt mest genom tiderna! Det skulle också vara kul att veta vilken den äldsta boken som fortfarande ges ut är.

Ett annat svenskt bokförlag inom samma bransch är Liber. Precis som Studentlitteratur ger de ut läroböcker för alla åldersnivåer och inom en rad olika ämnesområden.

Det finns också ett antal stora utländska bokförlag som är mer eller mindre specialiserade på studentlitteratur. Pearson PLC är till exempel huvudbolag till Pearson Education som ger ut skolböcker. Inom Pearson koncernen ryms också fler förlag som Prentice Hall som från början var ett amerikanskt förlag men som nu ingår i den brittiska Pearson koncernen.

Mc Graw Hill Education är ett annat stort bokförlag inom studentlitteratur. Det är ett amerikanskt bolag vars böcker används i cirka 40 olika länder.

I sammanhanget bör också giganten Harper Collins nämnas, ett amerikansk-brittiskt förlag samt Elsevier som är nederländskt förlag som ger ut vetenskapliga böcker.

Dessa bokförlag är bara några av alla dem som ger ut böcker inom lärande och vetenskap. Om du börjar studera kommer du säkert stöta på böcker från ett eller fler av dessa bokförlag.