Så lever du billigt som student

Ekonomitips för studenter

I dag blir det spartips för studenter (och alla andra som behöver spara in pengar). För de flesta är boendekostnaderna vår enskilt största utgift varje månad. Det kan vara svårt att sänka kostnaden för sitt boende, men om man kan tänka sig att flytta ihop med någon annan eller bli inneboende kan det bli billigare.

 • Om du vet att du kommer vilja studera i framtiden är det ett bra tips att ställa sig i kö till studentlägenheter, dessa är oftast billigare än andra lägenheter på marknaden. Tänk på att det brukar vara olika köer till studentlägenheter i olika kommuner. Vill du bosätta dig i Stockholm är det Stockholms Studentbostäder du ska anmäla dig till, de har Internetadressen sssb.se. Vill du istället plugga i Uppsala så ska du ställa dig i kö hos Studentstaden.
  • Mat är en annan stor utgiftspost precis som transportkostnader och här kan man försöka spara in en del pengar.

  På matfronten gäller de klassiska råden att handla sådant som det är extrapris på och att anpassa maträtterna till säsongen eftersom råvarorna brukar vara billigare under högsäsong än annars. Ett annat klassiskt knep är att köpa storpack och laga mycket mat på en gång och frysa in. Försök se letandet efter extrapriser och att komma på bra maträtter utifrån billiga råvaror mer som en sport än som ett jobbigt måste. Att tänka mer tävlingsinriktat kan göra det roligare att handla och planera maten när man har en liten budget.

  Genom att handla mindre kött och dryga ut köttfärssåsen med till exempel morötter så blir det också billigare. Samma sak med grytor, i med mer grönsaker och ha i mindre kött. Grytor är för övrigt bra att laga för då kan man köpa billigare kött som kokar sig mört och gott.

  Som student är det lätt att frestas av billiga lågprisprodukter och att äta en ensidig och näringsfattig kost av nudlar. Det vill jag inte rekommendera! Att spara pengar är bra, men inte på bekostnad av din hälsa! Så försök äta så allsidigt som möjligt och undvik lågprisprodukter som du inte känner dig trygg med att äta.

  Försök också undvika att äta snabbmat, det blir dyrt i längden. Men givetvis är det sociala umgänget också viktigt och att ses och ta en fika på stan eller gå ut och äta någon gång då och då är självklart något som måste prioriteras ibland. Har du inte råd kan du alltid föreslå en fika hemma hos dig själv eller någon annan där alla tar med sig något hembakat eller köpt att äta.

  Genom att undvika att köpa läsk och flaskvatten kan du spara in en hel del pengar varje månad. Ta istället med dig en egen vattenflaska hemifrån, det är både billigare och hälsosammare. Hittade nyligen en debattartikel i Aftonbladet om att flaskvatten ofta innehåller mer bakterier än vad vi skulle tillåta i vårt vanliga kranvatten. Det gav åtminstone mig en tankeställare.

  • Nu till transportkostnaderna. Bor man nära skolan och affärerna behöver man kanske inte ett busskort utan kan gå eller cykla dit man ska. Ska man åka längre bort kan man försöka samåka med andra, det kan bli billigare än att betala för tåg- eller bussbiljett.

  Försök räkna ut i förväg hur mycket du kommer utnyttja lokaltrafiken för att se om det lönar sig att köpa ett busskort eller rabatthäfte eller vad som nu finns på din ort. Om du inte har busskort men behöver ta bussen någonstans är det bra att läsa mer om biljettpriserna på bolagets webbplats eftersom det kan vara billigare att köpa biljetten över nätet än direkt på bussen ibland. Det beror helt och hållet på vilka regler och bestämmelser som det lokala trafikbolaget i just din stad har. Tänk också på att den del inte ens tillåter kontanter på bussar och tåg.

  • Som student kan du utnyttja en hel del studentrabatter. Kolla om lokaltrafiken i ditt län har något bra erbjudande för studenter. Behöver du resa längre bort så utnyttja studentrabatten hos SJ och få rabatt på flygresor med SAS hos Kilroy. Är du under 26 år kan du resa till rabatterat pris hos SAS, så jämför vilket som blir billigast: studentrabatt eller ungdomspris.

  Oj detta blev ett långt inlägg och jag måste rusa iväg till ett möte. Men jag återkommer i ämnet i ett annat inlägg. Hoppas ni fick lite inspiration i detta inlägg i alla fall.